domingo, 3 de febrero de 2013

Filosofia modernista (segles XVII-SVIII)


Entenem per Filosofia Moderna el pensament filosòfic existent al llarg dels segles XVII i XVIII centrat, bàsicament, en l’enfrontament entre el Racionalisme i l’Empirisme, i la seva culminació en el pensament il·lustrat.



1.El Racionalisme: René Descartes
Aquest moviment filosòfic encetarà una nova polèmica en el terreny filosòfic amb l’Empirisme, polèmica que centrarà el debat filosòfic durant prop de 150 anys. De fet, el Racionalisme s¡inicia amb René Descartes, i té com a característica principal, la creença de la possibilitat del coneixement a partir de la Raó, és a dir, de l’existència de les Idees Innates.
L’Empirisme, en canvi, afirmarà la impossibilitat de les idees innates i considerarà que l’única font vàlida de coneixement és l’experiència sensible.




2. René Descartes: la legitimació de la ciència moderna
René Descartes (1596-1650) és un dels filòsofs més importants de la Història del Pensament i, de fet, se’l considera com el primer autor de la Modernitat. Les seves teories filosòfiques determinaran un canvi a l’hora de filosofar que marcarà tota la filosofia moderna fins el pensament de Kant.


2.1. Introducció
El pensament de René Descartes serà l’origen de dos moviments filosòfics diferenciats a partir del concepte d’Idea Innata: el Racionalisme i l’Empirisme. Aquells que acceptin l’existència de les idees innates seran considerats Racionalistes i els que no acceptin la seva existència seran els Empiristes.



2.2. El Mètode
Descartes està preocupat per la Nova Ciència i el que pretén amb la seva filosofia és fonamentar-la i, per això, es plantejarà el mètode correcte per a fer-ho. Així proposa un mètode amb aquests preceptes:

§      L’evidència: considerar momentàniament com a fals allò que no sigui evident que és cert. Definim com a evident tot allò que se’ns presenta a la ment de forma clara i distinta.
§      L’anàlisi: dividir les dificultats en parts més petites per facilitar l’arribada a la veritat científica.
§   La síntesi: iniciar l’estudi per les parts més senzilles per procedir posteriorment a analitzar les més complexes.
§      L’enumeració: fer les revisions que calgui per estar segur de no ometre res que sigui important i decisiu.
Aquest mètode basat en l’evidència d’allò que és cert es basa en la deducció dels principis a partir de la intuïció de l’evidència de la veritat.


2.3. El procés metafísic
Descartes aplica aquest mètode a l’estudi de la Metafísica, iniciant-se així, el que s’anomena Procés Metafísic. Descartes considera que cal analitzar bé allò que es considera cert o fals. Per això, considerarà com a fals allò que no sigui evident que és cert. D’aquesta manera, del primer que dubtarà serà del coneixement que li proporcionen els sentits, per dues raons:

§  “Els sentits m’han enganyat diverses vegades i no és prudent refirar-se de qui ja ens ha enganyat anteriorment”.

§  “És certament complicat distingir el comni de la vigília, ja que moltes vegades quan crec tenir una experiència, forma part d’un somni que és totalment irreal; per tant, no em puc refiar del coneixement que em proporciona la sensibilitat.”

Sembla, en canvi, més difícil dubtar de la Matemàtica i de la Lògica, ja que aquestes no depenen de si un està despert o somniant, sinó que semblen completament evidents.

No obstant això, Descartes pensa que podria ser que exsitís un ésser que l’enganyés, un Geni Maligne que fes que ell considerés com a certa la Matemàtica quan és totalment falsa. És per això que el filòsof creu que cal dubtar també de la Matemàtica i la Lògica.

Més endavant, en la seva reflexió pensa que si existís un Geni Maligne enganyés, seria obvi que estaria enganyant a algú. Ell dubta sobre si l’enganya, si dubta, llavors pensa i si pensa, existeix. “Cogito ergo sum”, aquesta és la primera veritat indubtable a la que arriba Descartes. És el pilar que li permetrà construir la resta del pensament filosòfic. L’existència del Jo és indubtable ja que es tracta d’una veritat evident. Això no signficia que un existeixi pel fet de pensar ni que quan un ja no pensi, deixi d’existir. Un no existeix gràcies al Cogito, sinó que sap que existeix gràcies al Cogito.

Tot aquest procés de dubte fins arribar a la veritat evident és conegut com el Dubte Metòdic.