domingo, 25 de noviembre de 2012

Plató


Coneixement:
§  Dualitat entre el coneixement sensible i l’intel·ligible.
§  L’autèntic coneixement és el de les idees, a les quals s’hi accedeix per 4 vies:

ü  Amor = al saber
ü  Record = reminiscència
ü  Dialèctica = noesi
ü  Purificació = via ètica

Mite de la Caverna, Símil de la Línia, Escalu de Menó.



Home:
§  Ànima accidentalment encarnada en un cos esperant la seva purificació per mitjà de la pràctica de les virtuts. Passa per tres etapes:
ü  Ànima concupiscible
ü  Ànima irascible
ü  Ànima racional
Mite del Tir Alat, Mite de Er



Món / Realitat:

§  Món sensible: el podem veure i tocar, és el món de la matèria, sotmès a un canvi permanent i constant. És el món d’Heràclit.

§  Món intel·ligible: el món no material o intel·ligible (només el podem pensar) és el món de les formes pures, o idees, l’autèntica realitat, perquè és perfecta i no canvia mai. És el món de Parmènides.
Fa possible el món sensible ja que les coses materials només són còpies de les idees (participació). La ciènca, l’ètica i la política es basen en les idees immòbils i estables.



Mite de la Caverna
Casualitat: les idees són la causa que dóna existència, ordre i sentit a tota la realitat, tant material com intel·lectual. En el món material, per exemple, la idea de bellesa és la causa que fa que busquem les coses belles. La idea de veritat és la causa que ens porta a fer el bé i a no trobar sentit a les males accions. L’afany de perfecció dóna sentit al món i justifica la nostra existència.



No hay comentarios:

Publicar un comentario